GIF praktisch

  1. Home
  2. chevron_right
  3. GIF praktisch

Periode
GIF, oog in oog met levende giftige dieren is te zien tot en met 9 januari 2022.

Prijzen
Entreeprijzen zijn: volwassene € 13,-, kind 4-15 jaar € 10,- 65+ € 11,-, Abonnementhouder gratis, MK gratis.
Prijzen zijn exclusief OnderWaterSafari.

Voedermomenten 
Regelmatig zijn er voedermomenten waarbij je over de schouder van de dierenverzorger meekijkt hoe hij de giftige kikkers en padden te eten geeft. Het voeren van de slangen en spinnen gebeurt, in verband met de veiligheid van de bezoekers, niet tijdens openingsuren.

GIFpunt
Tijdens je bezoek kun je een kijkje nemen bij het GIFpunt. Hier kun je ontdekken hoe een slangenhuid aanvoelt en waar gifklieren precies zitten. Het GIFpunt is door de week te bezoeken van 11.00-15.00 uur en in het weekend van 10.30-17.00 uur. Je vindt het GIFpunt in het Rabobank Atrium.

Fokprogramma
Bij GIF hoort een uitgebreid fokprogramma. Het kan zomaar gebeuren dat je getuige bent van de geboorte van jonge slangen.

Veiligheid
De dieren zijn afkomstig van het Spaanse bedrijf Grupo Atrox. Atrox is verbonden aan de dierentuin van Madrid en houdt zich bezig met fokprogramma’s voor bedreigde diersoorten. Ze stelt ook dieren beschikbaar voor exposities. Vanuit Atrox is elke dag een dierenverzorger aanwezig die de giftige dieren verzorgt en hun welzijn in de gaten houdt.

Bezoekers kunnen met een gerust hart de tentoonstelling en alle dieren bekijken. De giftige dieren zitten in speciale dubbelwandige terraria. Alleen de dierverzorger heeft direct contact met de dieren. Het museum staat in verbinding met een in reptielen gespecialiseerde dierenarts en het Medisch Centrum Leeuwarden.

Arachnafobia
Krijgt u de kriebels van spinnen of slaat u liever de slangen over? In de expositie wordt duidelijk aangegeven waar deze dieren zitten, zodat u de betreffende tent kunt overslaan.

Rugtassen
Het is niet toegestaan rugzakken of grote tassen mee te nemen in de tentoonstelling. U kunt deze achterlaten in speciaal daarvoor bestemde lockers.

Fotograferen
In de GIF expositie mag gefotografeerd worden mits dit zonder flits gebeurt. Door te flitsen schrikt u de dieren af. Ze zullen zich gaan verstoppen en niet meer goed te zien zijn.

Etenswaren
Het is niet toegestaan om meegenomen etenswaren of drinken in het museum te nuttigen.

Museumcafé It Nêst (op dit moment gesloten ivm corona maatregelen)
In ons sfeervolle museumcafé kunt u in het weekend en tijdens vakanties terecht voor koffie, thee, limonade en sapjes met iets lekkers erbij. Ook serveren we echte Fryske sûkerbôle. Er zijn kinderstoelen beschikbaar en voor de allerlekleinsten is er een speelhoekje.

Grand Café De Walrus (op dit moment gesloten ivm corona maatregelen)
Voor een uitgebreide lunch of diner kunt u terecht bij Grand Café De Walrus (op twee minuten loopafstand van het museum). Hier kunt u gebruik maken van een speciaal GIFmenu:
voor kids een gifgroene pannenkoek met een giftig groen drankje voor €4,75 en voor volwassenen een Daydream met verse jus voor €9,50.

Schoolprogramma’s
Er is rond GIF een uitgebreid educatief aanbod. Er zijn speciale programma’s voor verschillende niveaus: van groep 1 van de basisschool tot en met de laatste klas van het voortgezet onderwijs (vmbo, havo en vwo). Wil je hier meer over weten, neem dan contact op met de afdeling Educatie, tel. 058 2332244.

GIFtig kinderfeestje – coronaproof!

Speciaal voor de tentoonstelling GIF is een nieuw kinderfeestje ontwikkeld, waarbij de kinderen ook dierenverzorger Jérôme gaan ontmoeten. Hij blijft veilig achter glas, maar laat de kinderen meekijken bij zijn werk in het lab.

In het lab zijn verschillende terraria te zien met veelal jonge dieren zoals de Gabon pofadders en kikkervisjes die hier geboren zijn. Er huist een wimpergroefkopadder, een lanspuntslang en verschillende zwarte weduwes en reuzenwantsen. De melkslang, met zijn opvallende rode kleur, lijkt erg giftig, maar is het verrassend genoeg niet. Achterin het lab zijn twee koningspythons, geen slangen die gif gebruiken, maar tot de wurgslangen behoren. Het is elk feestje weer anders wat Jérôme de kinderen zal laten zien: het kan zijn dat de dieren water krijgen, dat het voedertijd is of dat een slang juist even uit zijn terrarium gehaald moet worden voor het schoonmaken van de bak.

Naast het meekijken met de dierverzorger krijgen de kinderen een rondleiding door de expositie GIF door een medewerker van het museum. Deze kan allerlei bijzonderheden over de dieren vertellen en neemt daarnaast verschillende attributen mee. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld de vervelling van een slang zien en voelen, een giftand bekijken en met een uv-lamp de schorpioen proberen te vinden.

Tijdens de rondleiding, die zo’n dertig minuten duurt, worden een aantal dieren uitgelicht. Daarna kunnen kinderen op eigen houtje de andere dieren gaan bekijken en de spellen uitproberen.

Praktisch
Naast een entreekaartje voor zowel kinderen als begeleiding (maximaal twee volwassenen) kost de rondleiding € 20,-. Het feestje is uit te breiden met een gifgroene limonade en een mini-donut voor € 1,50 per kind.
Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar, maximaal 8 kinderen.
Het feestje kan geboekt worden door de week van dinsdag t/m vrijdag, met uitzondering van schoolvakanties.

Menu