Leeuwarder bos project

  1. Home
  2. chevron_right
  3. Leeuwarder bos project

Het Leeuwarder bos project is een uniek project waarbij binnen en buiten samenkomen en aan elkaar gekoppeld worden door een bijzondere praamvaart. Want waar kan je het beste over natuur leren dan in de natuur zelf?!

Doelgroep
Groep 7 en 8

Werkvorm
Bij het Leeuwarder bos project leren kinderen van groep 7/8 op een speelse manier over de natuur in het Leeuwarder bos: welke dieren leven er in het bos, welke planten komen voor en wat zijn de relaties tussen deze dieren en planten? Maar ook de effecten van afval op het milieu komen aan bod. Zo leren de kinderen bewust om te gaan met de natuur.

Het programma begint met een les in het museum. Begrippen als voedselketens en ecosystemen worden door middel van proefjes en opdrachten inzichtelijk gemaakt voor de kinderen. Wat betekent een lage pH? Hoe kan het dat waterinsecten op water kunnen blijven drijven? Kinderen gaan zelf op zoek naar deze antwoorden. Onderzoekend leren staat hierbij centraal.

Na de museumles brengt een praam de groep naar ons buitenlokaal: het Leeuwarder bos! Hier zullen de kinderen de opgedane kennis uit de museumles in praktijk brengen. In het bos ligt een koffer verstopt, die de kinderen door middel van GPS kunnen vinden. Maar om hier te komen, moeten er eerst opdrachten gedaan worden. De kinderen doen de opdrachten in groepjes en kunnen hiermee puzzelstukjes verdienen, die ze naar de verstopte koffer zal leiden. Samenwerken en zelf ontdekken staan hierbij centraal.

Naast dat de kinderen veel leren over de natuur in het Leeuwarder bos, helpen ze het museum met het verzamelen van gegevens over de biodiversiteit in het bos. Kinderen gaan soorten identificeren en tellen. Deze gegevens voert het museum in bij een grote wetenschappelijke databank. De kinderen leren in dit project over het doen van wetenschappelijk onderzoek en welke stappen hierbij belangrijk zijn.

Het Leeuwarder bos project is een compleet, op zichzelf staand programma, waar het kind leert over natuur in het Leeuwarder bos en in het algemeen.

Duur
Het totale programma is uitvoerbaar in een dagdeel en duurt +/- 3,5 uur.

Kosten
€ 5,00 per leerling bij een minimale groepsgrootte van 20 leerlingen.

Voor meer informatie over het Leeuwarder bos project klikt u hier.

Het Natuurmuseum is bezig met een inventarisatie van wat er op dit moment aan vogels, zoogdieren, insecten en waterdieren leeft in het bos. Wilt u hier meer over weten? Klik dan hier.

Menu