Voortgezet onderwijs

  1. Home
  2. chevron_right
  3. Onderwijs
  4. chevron_right
  5. Voortgezet onderwijs

Op dit moment hebben we veel schoolbezoeken gepland staan. Houd er rekening mee dat er beperkte ruimte is en dat we snel vol zitten.

Voor het voortgezet onderwijs kunt u een keuze maken uit de volgende programma’s:

Leeuwarder bos project

Het Leeuwarder bos project is een uniek project waarbij binnen en buiten samenkomen en aan elkaar gekoppeld worden door een bijzondere praamvaart. Want waar kan je het beste over natuur leren dan in de natuur zelf?!

Doelgroep

klas 1 en 2

Werkvorm

Bij het Leeuwarder bos project leren leerlingen op een onderzoekende manier over de natuur in het Leeuwarder bos: welke dieren leven er in het bos, welke planten komen voor en wat zijn de relaties tussen deze dieren en planten? Maar ook de effecten van afval op het milieu komen aan bod. Zo leren de leerlingen bewust om te gaan met de natuur.

Het programma begint met een les in het museum. Begrippen als voedselketens en ecosystemen worden door middel van proefjes en opdrachten inzichtelijk gemaakt. Wat betekent een lage pH? Hoe kan het dat waterinsecten op water kunnen blijven drijven? Leerlingen gaan zelf op zoek naar deze antwoorden. Onderzoekend leren staat hierbij centraal.

Na de museumles brengt een praam de groep naar ons buitenlokaal: het Leeuwarder bos! Hier zullen de leerlingen de opgedane kennis uit de museumles in praktijk brengen. In het bos ligt een koffer verstopt, die de leerlingen door middel van GPS kunnen vinden. Maar om hier te komen, moeten er eerst opdrachten gedaan worden. De leerlingen doen de opdrachten in groepjes en kunnen hiermee puzzelstukjes verdienen, die ze naar de verstopte koffer zal leiden. Samenwerken en zelf ontdekken staan hierbij centraal.

Naast dat de leerlingen veel leren over de natuur in het Leeuwarder bos, helpen ze het museum met het verzamelen van gegevens over de biodiversiteit in het bos. Leerlingen gaan soorten identificeren en tellen. Deze gegevens voert het museum in bij een grote wetenschappelijke databank. De leerlingen leren in dit project over het doen van wetenschappelijk onderzoek en welke stappen hierbij belangrijk zijn.

Het Leeuwarder bos project is een compleet, op zichzelf staand programma, waar het kind leert over natuur in het Leeuwarder bos en in het algemeen.

duur:

Het totale programma is uitvoerbaar in een dagdeel en duurt +/- 3,5 uur.

Kosten:

€ 5,00 per leerling bij een minimale groepsgrootte van 20 leerlingen.

Menu