Hieperdepiep… Natuurmuseum Fryslân 100 jaar jong!

In 2023 bestaat het Natuurmuseum 100 jaar! Lees hier wat er in het Jubileumjaar op stapel staat.

  1. Home
  2. chevron_right
  3. Verwacht
  4. chevron_right
  5. Hieperdepiep… Natuurmuseum Fryslân 100 jaar jong!
2023


Vier je met ons mee? Op 18 mei 2023 bestaat het Natuurmuseum Fryslân 100 jaar!

Tijd voor een feestje natuurlijk. Dit mooie jubileum vieren we dan ook een heel jaar lang! In dit jubileumjaar kijken we terug naar de geschiedenis van het museum en is er aandacht voor actuele thema’s.

T. rex in Town is de eerste activiteit. De expositie is gestart in de herfstvakantie van 2022 en zal ook een groot deel van het Jubileumjaar te zien zijn. In de voorjaarsvakantie zullen er weer volop workshops worden gegeven, waardoor dino’s tot leven komen door middel van muziek, verhalen en graffiti.

Wist je dat het Natuurmuseum in de afgelopen 100 jaar op vele plekken in de stad gehuisvest is geweest? Na grondig onderzoek zijn we erachter gekomen waar dat allemaal is geweest. Deze informatie hebben we verwerkt in een tijdlijn, die vanaf januari te zien zal zijn in het museum.

Vanaf de voorjaarsvakantie in 2023 is het mogelijk om een rondleiding door het museum te volgen met behulp van een audiotour. Deze audiotour is te beluisteren in het Fries, Duits, Engels en natuurlijk in het Nederlands.

Na de voorjaarsvakantie wordt er hard gewerkt aan het in ere herstellen van De Schatkamer. Dat gaan we niet zelf doen, maar samen met kinderen van onze museumvrienden. Zij mogen namelijk op schattenjacht in het Kolleksjesintrum. Hebben ze hun schat gevonden? Dan mogen ze deze tentoonstellen in De Schatkamer.

Van oliekever tot olifant, de collectie uitgelicht in het Friesch Dagblad
Een jaar lang staat de collectie van het Natuurmuseum in de spotlight bij het Friesch Dagblad. Iedere zaterdag mag het museum op de Natuurpagina een bijzonder stuk uit de collectie toelichten. En met een verzameling van zo’n 350.000 natuurhistorische objecten valt daar heel veel over te vertellen. Bijzondere verhalen over gewone dieren en gewone verhalen over bijzondere dieren. Over de collectie kievitseieren bijvoorbeeld, de verzameling zwerfstenen of de potten met dieren op sterk water. Soms staat er één object in de schijnwerpers zoals de dunbekwulp, de gaviaal of de olifant. Al die stukken samen geven een uniek beeld van honderd jaar verzamelen. De Natuurpagina maakt onderdeel uit van de Wykein die iedere zaterdag verschijnt als bijlage van het Friesch Dagblad.

Let’s Geocache!
Tijdens het 100-jarig jubileumjaar van het Natuurmuseum kun je ook buiten het museum de Friese natuur gaan ontdekken aan de hand van een leuk spel genaamd ‘Geocaching’! In het spel ga je op zoek naar schatten (caches) die verstopt zijn in de wereld om je heen. Je kunt ze vinden met behulp van de gratis app Geocaching. Hierbij word je aan de hand van coördinaten naar de exacte locatie gestuurd waar de schat verstopt ligt. Vaak zijn de caches verstopt in de buurt van mooie, bijzondere of belangrijke bezienswaardigheden wat de zoektocht nog leuker maakt.

Gedurende het hele jaar 2023 kun je in de buurt van het museum ook zo’n geocache vinden. Naast deze cache is er nog een tweede ‘museumcache’, die op reis gaat langs de elf Friese steden. De reizende cache zal zijn reis starten en eindigen in de hoofdstad van onze provincie Leeuwarden. De geocaches van het museum zijn vanaf januari te vinden. Vind je ze allebei, dan wacht je een leuke verrassing! Meer informatie is te vinden op www.geocaching.com.

Noteer je alvast ons verjaardagsweekend?
Van 18 mei tot en met 21 mei 2023 vieren we het 100-jarig bestaan van dit mooie museum met tal van leuke activiteiten. We houden nog even geheim wat er dan allemaal gaat gebeuren, maar één ding is zeker: hier wil je bij zijn!