BOSK rond het Natuurmuseum

Tijdens de 100 dagen dat BOSK door de stad wandelt is er van alles te doen in het Natuurmuseum.

  1. Home
  2. chevron_right
  3. Activiteiten
  4. chevron_right
  5. BOSK rond het Natuurmuseum
16 t/m 23 juni 2022

Achter het Natuurmuseum Fryslân staat een eerbiedwaardige oude boom. Duiven, maar ook spechten en boomklevertjes vinden hier voedsel of een plek om te slapen. In juni is het echter gedaan met de rust. Dan strijkt BOSK hier neer en krijgt de oude reus gezelschap van meer dan duizend jonge soortgenoten! Om dat te vieren zijn er verschillende activiteiten in en rond het museum.

Zo wordt het Weeshuisschooltje, gelegen aan de achterzijde van het museum, tijdens de 100 dagen van BOSK een open atelier waar kunstenaars beeldend, poëtisch of met film en fotografie bezig zijn. Iedereen is welkom om te kijken hoe zij in hun werk geïnspireerd worden door het bos. Het schooltje is te bezoeken tijdens de openingstijden van het museum. Buiten in de grijze kijkdoos met de torren vindt u ‘kiekgaten’ waar u ook na sluitingstijd een kijkje kunt nemen.

Voor families is er een speciaal BOSK-pack te koop met allerlei benodigdheden om het wandelend bos te onderzoeken. Spelenderwijs wordt zo bewustwording gecreëerd over de noodzaak om anders te gaan kijken naar de relatie tussen mens en natuur. Kinderen kunnen ontdekken welke soorten bomen er staan, hoe hoog ze zijn en wat je kunt doen om te zorgen dat bomen niet aan de wandel gaan. En hoe kunnen wij zelf de bomen een handje helpen?

Ook scholen kunnen aan de slag met BOSK. Voor het basisonderwijs in de gemeente Leeuwarden is er, in samenwerking met dbieb, voor alle groepen 3 en 4 een programma ontwikkeld in het kader van het Kunstmenu getiteld: ‘Het begint met een zaadje’. Tijdens dit zadenprogramma komt dbieb in de klas om de leerlingen kennis te laten maken met het gelijknamige boek van Laura Knowles. Vervolgens brengen de leerlingen een bezoek aan het Natuurmuseum. Hier gaan ze  verschillende soorten zaden zien, voelen en proeven. Ze ontdekken hoe de zaden zich verspreiden door onder andere wind, eigen kracht, dier en de mens. Een erg leuk onderdeel hierbij is het maken van een zaadbommetje, waarmee ze hun eigen tuin of omgeving mooier en biodiverser kunnen maken. In het tweede deel ligt de nadruk op de verspreiding van zaden door verschillende manieren van zweven. Hoe dat precies werkt, gaan ze zelf ondervinden door een ‘superzwever’ te ontwerpen, maken én uittesten.

BOSK zal in de periode van 16 t/m 23 juni het Natuurmuseum aandoen. De activiteiten vinden echter niet alleen in die periode plaats, maar gedurende de 100 dagen dat BOSK door de stad wandelt.

Menu