Geologisch weekend: Sauriërs uit Winterswijk

3. Activiteiten
  5. Geologisch weekend: Sauriërs uit Winterswijk
25 en 26 febr. 2023

Jaarlijks organiseert de GEA-Kring Fryslân een Geologisch Weekend in het Natuurmuseum. Dit jaar vindt het evenement plaats op 25 en 26 februari, de start van de voorjaarsvakantie in het Noorden.  Het weekend staat dit jaar in het teken van de oerpake fan de T. rex: sauriërs uit Winterswijk.

Winterswijk is een dorp in het oostelijkste deel van de Achterhoek. Zo’n 240 miljoen jaar geleden lag Winterswijk in een ondiepe zee die geregeld droog viel. De wereld zag er toen totaal anders uit. De steengroeve van Winterswijk, de enige plek in Nederland waar deze nog actief geëxploiteerd wordt, verteld daar meer over. Geologen vinden hier al tientallen jaren fossielen van sauriërs. Deze vondsten wekken steeds meer de interesse van wetenschappers.

In het preparateursatelier van het museum is een tentoonstelling te zien over de vondsten uit Winterswijk. De Werkgroep Muschelkalk uit Winterswijk geeft tekst en uitleg en laat zien hoe je de gevonden fossielen prepareert.

Tijdens het Geologisch Weekend laten leden van de GEA-Kring Fryslân zelf ook hun mooiste vondsten zien: mineralen, zwerfstenen en fossielen. Het is ook mogelijk om mineralen, fossielen of zwerfstenen te kopen. Verder worden er voor kinderen allerlei activiteiten georganiseerd. Kortom, er is van alles te zien en te beleven dit weekend.

Tijdens het Geologisch Weekend geldt er een speciale entreeprijs van € 5,- p.p. (exclusief OnderWaterSafari).

Andere activiteiten in de voorjaarsvakantie
In de voorjaarsvakantie worden er verschillende workshops rond T. rex in Town georganiseerd. Data en tijden zijn terug te vinden op de website. Maandag 27 februari komt Yasmin Grooters naar het museum om in het Open Atelier aan dino botten te werken. Kinderen mogen haar van alles vragen en ze vertelt graag over haar spannende werk.

In de voorjaarsvakantie 18 februari t/m 5 maart is het museum dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur, dus ook op de maandagen. Van dinsdag 28 februari t/m vrijdag 3 maart geldt de actie ‘Help pake en beppe de vakantie door’. Kinderen krijgen die dagen op vertoon van pake of beppe (of andere volwassene) gratis entree.