T. rex in Town

T. rex in Town is een spectaculaire expositie in aanloop naar het 100-jarig bestaan van het museum in 2023.

  1. Home
  2. chevron_right
  3. Tentoonstellingen
  4. chevron_right
  5. T. rex in Town
t/m 3 sept. 2023

Gigantische afmetingen, een enorme bek en vlijmscherpe tanden: de Tyrannosaurus rex is één van de gevaarlijkste roofdinosauriërs die ooit hebben geleefd. Het idee dat dit dier daadwerkelijk op aarde heeft rondgelopen boezemt nog altijd ontzag in. Stap daarom 66 miljoen jaar terug in de tijd en ga op een wervelende ontdekkingsreis naar de T. rex, Koning van de Krijt periode.

Het topstuk van T. rex in Town is een wetenschappelijk model van het skelet van de T. rex. Skeletten van een T. rex behoren tot de zeldzaamste fossielen ter wereld. Dino-expert Anne Schulp uit Sneek groef in Amerika, samen met een team van Naturalis Biodiversity Center, de botten op. Het skelet is één van de meest complete ooit gevonden.

In de expositie ga je ontdekken wat de botten prijsgeven over het turbulente leven van dit indrukwekkende dier. Hoe oud was ze precies, wat stond er op het menu en wat vertellen de botbreuken over haar leven? Doe een dansje om een T. rex vrouwtje te verleiden of maak met spuitbussen een graffiti dino. Helemaal spannend is de fietstest: kun je al fietsend een woeste T. rex voor blijven of word je opgeslokt met huid en haar? En ben jij eigenlijk een goede dino-snack?

Extra activiteiten
Rond T. rex in Town zijn veel extra activiteiten: graaf zelf fossielen op, bezoek de vertelkar of ga naar de speeltafel met allerlei dino-modellen.

Om je bezoek extra leuk te maken, kun je een familieprogramma doen (verkrijgbaar bij de balie tegen een kleine vergoeding). Er zijn twee programma’s:

Doe de dino (4 t/m 8 jaar)
Kinderen krijgen een dino-masker en een stickervel met dinotanden. In de tentoonstelling zijn verschillende opdrachten, na het volbrengen ervan plakken ze een dinotand op het masker.  Die krijgt daardoor een mooi wit gebit.

T. rex spoor (vanaf 8 jaar)
Aan de hand van een soort adventskalender doen kinderen de speurtocht T. rex spoor. Ze gaan de afbeeldingen op de kaart zoeken. Als ze die gevonden hebben mogen ze het hokje openen, waar een opdracht staat vermeld. Op de achterkant van de kaart staan suggesties om thuis te doen.

In vakantieperiodes zijn er vaak workshops en lezingen.

Fotografie: Marcel van Kammen

T. rex pannenkoek
Grand-café De Walrus, op steenworp afstand van het museum, heeft een leuke aanbieding in hun restaurant: een T. rex pannenkoek voor kinderen met een dino-verrassing voor thuis. Bij de balie is een kortingsbon verkrijgbaar.

T. rex in Town is een samenwerking met Naturalis Biodiversity Center in Leiden.

Bekijk hier de vrolijke vlog van kidsproof.nl:

Lees hier de spannende blog van GO-KIDS Friesland:

Mede mogelijk gemaakt door: