Prikkelarme avondopenstelling GIF

Het Natuurmuseum Fryslân opent haar deuren speciaal voor kinderen en jongeren met autisme.

3. Activiteiten
  5. Prikkelarme avondopenstelling GIF
5 november 2020

Prikkelarme openstelling GIF expositie

Het Natuurmuseum Fryslân opent haar deuren op donderdag 5 november 2020 speciaal voor kinderen en jongeren met autisme. Zo kunnen zij met hun ouders ook genieten van de populaire GIF expositie!

Wat is speciaal aan deze opening?
De speciale avondopenstelling is voor een beperkt aantal bezoekers. Ook wordt er van te voren informatie gegeven over de invulling van de avond. Kinderen en jongeren met autisme en hun gezin kunnen zo genieten van een rustig museum én de GIF expositie. Kinderen met autisme raken snel overprikkeld. Een beperkt aantal bezoekers en voorbereidingsinformatie helpt bij een ontspannen museumbezoek voor de kinderen en jongeren met autisme én voor hun ouders.

Prikkels!
Een prikkel is informatie die binnenkomt via onze zintuigen. Bijvoorbeeld licht, geluid, geur, pijn, en temperatuur. Mensen met autisme reageren vaak anders op prikkels dan mensen zonder autisme. De onderlinge verschillen zijn daarbij heel groot. Zo zoekt de één prikkels actief op, terwijl de ander ze juist zoveel mogelijk uit de weg gaat. En de één wordt keer op keer overweldigd door prikkels, terwijl de ander veel prikkels juist niet waarneemt. Mensen met autisme en een verstandelijke beperking lijken extra kwetsbaar te zijn voor problemen op het gebied van prikkelverwerking.

Wat is autisme?
Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen anders. Alles wat bij mensen via de zintuigen binnenkomt, wordt op een andere manier verwerkt en dat brengt vaak specifieke talenten en vaardigheden met zich mee.
Autisme zie je niet aan de buitenkant, maar het heeft grote invloed op iemands leven. Hoe groot en op welke manier precies verschilt per persoon en ook per levensfase. Autisme kent vele gezichten!

Georganiseerd met NVA regio Friesland en Stichting Autisme Campus
De avond wordt georganiseerd met de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) regio Friesland en Stichting Autisme Campus. Beide Friese vrijwilligersorganisaties houden zich bezig met belangenbehartiging, betrouwbare informatievoorziening en lotgenotencontact.

Datum:                donderdag 5 november 2020
Tijd:                      17.15 – 20.00 uur