Nieuws

Bijenpacts getekend!

maart 2019

Vandaag zijn in het Natuurmuseum de Bijenpacts ondertekend in aanwezigheid van gedeputeerde Johannes Kramer. Deze Bijenpacts zijn het vervolg op het bijensymposium van 22 september 2018. Toen hebben verschillende organisaties besloten om middels deze Bijenpacts elkaar uit te dagen en de handen ineen te slaan om samen verrassende lokale oplossingen voor het bijensterfte-probleem te bedenken en uit te voeren.

En dat is hard nodig: spraakmakend Duits onderzoek van eind vorig jaar wijst op een dramatische afname van 75 procent van vliegende insecten. En dat terwijl het belang van bijen, bestuivers en insecten in het algemeen heel groot is voor onze voedselvoorziening, de bloei van planten en voor een gezond bodemleven.

In de Bijenpacts werken verschillende organisaties samen. Ieder voor zich treft maatregelen om de bijensterfte tegen te gaan. Zo gaat Arriva een bijenroute maken (langs één busroute worden bijvriendelijke bloemen geplant) en worden de schermen in de bus gebruikt om busreizigers te informeren over de bedreigingen voor de bijen. Poisz heeft schadelijke pesticiden uit de schappen gehaald en gaat bijvriendelijke producten toevoegen aan hun spaarsysteem. En Omrin gaat zijn terreinen vergroenen en geeft tips op hun veelbekeken app. Zo maar een paar voorbeelden van het #bijenpact.

Bij de Bijenpacts zijn betrokken: Provinsje Fryslân, Gemeente Leeuwarden, Gemeente Achtkarspelen, Noardlike Fryske Wâlden, Burgerinitiatief Beetsterzwaag, Arriva, SBB, It Fryske Gea, Poiesz, Omrin, Natuurmonumenten, Landal Esonstad en Van Hall Larenstein.

keyboard_arrow_up