GEA-Kring Friesland

De GEA Kring Friesland organiseert regelmatig een lezing voor haar leden in het Natuurmuseum. Ze vinden plaats op de woensdagavond. Abonnementhouders van het Natuurmuseum zijn van harte uitgenodigd deze lezingen bij te wonen en hebben gratis toegang. Inloop is vanaf 19.30 uur, de lezingen beginnen om 20.00 uur.

Het programma ziet er als volgt uit:

*18 oktober: Paul Meijer over platentektoniek rondom de Middellandse zee
Paul Meijer, Universitair hoofddocent bij de faculteit Aardwetenschappen van de Universiteit Utrecht, houdt een boeiende lezing over de platentektoniek. Hierbij gaan we figuurlijk de diepte in over het ontstaan van onder andere de Alpen en de Pyreneeën. De focus ligt op het gebied rondom de Middellandse zee. Deze regio is geologisch gezien een van de meest complexe streken op aarde. In de lezing bespreekt hij de grondbeginselen en basisbegrippen van de platentektoniek alsook nieuwe ontwikkelingen.

*15 november 2023 Herwig Pelckmans over mineralen van België
Herwig Pelckmans is lid van de Mineralogische Kring Antwerpen en een enthousiast spreker met veel humor. Zijn lezing gaat over België dat, alhoewel het een vrij klein land is, op mineralogisch vlak toch best wel wat te bieden heeft. Er zijn al 325 verschillende mineralen gevonden, 19 daarvan hebben er ook hun type vindplaats: de groeve Lompret. Een aantal hiervan wordt in detail besproken en getoond. Daarnaast besteedt Pelckmans aandacht aan enkele belangrijke Belgische mineralogen en hun prestaties.

*20 december: Wietse Smit over mineralen uit Evje, Zuid Noorwegen
Wietse Smit geeft een korte lezing over het Evjedal in Zuid Noorwegen, waar nog steeds bijzondere mineralen te vinden zijn in de vele pegmatiet groeven en storthopen. Daarnaast geeft hij tips over een aantal interessante musea met prachtige mineralen en andere bijzondere activiteiten in deze regio zoals elanden en bevers spotten.

Voor vragen kan contact worden opgenomen met Harm Wieringa voorzitter@geologiefriesland.nl of Anja Hofmeester secretaris@geologiefriesland.nl. U kunt ook de website raadplegen:

keyboard_arrow_up