GEA-Kring Friesland

  1. Home
  2. chevron_right
  3. GEA-Kring Friesland

De GEA Kring Friesland organiseert regelmatig een lezing voor haar leden in het Natuurmuseum. Ze vinden plaats op de woensdagavond. Abonnementhouders van het Natuurmuseum zijn van harte uitgenodigd deze lezingen bij te wonen en hebben gratis toegang. Inloop is vanaf 19.30 uur, de lezingen beginnen om 20.00 uur.

Het programma voor het najaar ziet er als volgt uit:

*21 december 2022: Peter Floor over Het ontstaan van de Alpen
In de lezing wordt ingegaan op de geo-dynamiek van de Alpen. Letterlijk eeuwen onderzoek hebben van de Alpen de best onderzochte bergketen gemaakt. Dat betekende niet dat de ontstaansgeschiedenis daarmee ook al zo lang vast staat.

Onderzoekers zijn sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw tot nieuwe inzichten gekomen. Toepassing van principes van de plaattektoniek en het beschikbaar komen van verfijnde meettechnieken voor bepaling van ouderdom en geochemie hebben daar aan bijgedragen. Ook nieuw onderzoek in andere specialismen hebben geleid tot een beter begrip van de Alpenvorming in zijn geheel.

*18 januari 2023: Erwin Kaspers over Extreme vulkaangebieden van Kamschatka
Kamschatka is het grootste schiereiland van Oost-Azië. Samen met de Koerilen, de Aleoeten en Alaska vormt het een orkaangordel. Het wordt gerekend tot het meest opvallende vulkanische gebied op aarde. Het vulkanisme van Kamschatka ontstaat door schuivingen van de Aziatische en Amerikaanse platen in de Indische Oceaan.

Er bevinden zich 300 vulkanen op Kamschatka waarvan er 29 zeer actief zijn. De hoogste vulkaan is de Klyuchevskaya Sopka met een hoogte van 4750 meter. In de lezing wordt een bezoek gebracht aan de vele vulkanische landschappen van Kamschatka, zoals de lavavelden, furmarolen, geisers, warmwaterbronnen en andere vulkanische bijzonderheden.

*15 maart 2023: Jos Lanskamp over de steengroeve van Winterswijk
De Steengroeve in Winterswijk is in velerlei opzicht uniek. Het is de enige locatie in Nederland waar nog actief een steengroeve geëxploiteerd wordt. Het is tevens een plek waar Muschelkalk aan de oppervlakte komt; een geologische laag van 244 miljoen jaar oud. De groeve is vooral uniek, omdat er al vele decennia zeer fraaie en bijzondere fossielen gevonden worden.

Tijdens deze avond wordt meer verteld over de geschiedenis van de steengroeve, die al bijna 200 jaar terug gaat. Daarna wordt de geologie besproken; waarom komen deze oude lagen bij Winterswijk aan het oppervlak, welke geologische krachten zitten hier achter en zijn nu nog zichtbaar in de groeve?

De GEA Kring Friesland bestaat dit jaar vijftig jaar! Voor vragen kan contact worden opgenomen met Harm Wieringa voorzitter@geologiefriesland.nl of Anja Hofmeester secretaris@geologiefriesland.nl. U kunt ook de website raadplegen: