GEA-Kring Friesland

  1. Home
  2. chevron_right
  3. GEA-Kring Friesland

De GEA Kring Friesland organiseert regelmatig een lezing voor haar leden in het Natuurmuseum. Ze vinden plaats op de woensdagavond. Abonnementhouders van het Natuurmuseum zijn van harte uitgenodigd deze lezingen bij te wonen en hebben gratis toegang. Inloop is vanaf 19.30 uur, de lezingen beginnen om 20.00 uur.

Het programma voor het najaar ziet er als volgt uit:

*21 december 2022: Peter Floor over Het ontstaan van de Alpen
In de lezing wordt ingegaan op de geo-dynamiek van de Alpen. Letterlijk eeuwen onderzoek hebben van de Alpen de best onderzochte bergketen gemaakt. Dat betekende niet dat de ontstaansgeschiedenis daarmee ook al zo lang vast staat.

Onderzoekers zijn sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw tot nieuwe inzichten gekomen. Toepassing van principes van de plaattektoniek en het beschikbaar komen van verfijnde meettechnieken voor bepaling van ouderdom en geochemie hebben daar aan bijgedragen. Ook nieuw onderzoek in andere specialismen hebben geleid tot een beter begrip van de Alpenvorming in zijn geheel.

De GEA Kring Friesland bestaat dit jaar vijftig jaar! Voor vragen kan contact worden opgenomen met Harm Wieringa voorzitter@geologiefriesland.nl of Anja Hofmeester secretaris@geologiefriesland.nl. U kunt ook de website raadplegen: