GEA-Kring Friesland

  1. Home
  2. chevron_right
  3. GEA-Kring Friesland

De GEA-Kring Friesland organiseert regelmatig een lezing voor haar leden in het Natuurmuseum. Ze vinden plaats op de woensdagavond. Abonnementhouders van het Natuurmuseum zijn van harte uitgenodigd deze lezingen bij te wonen en hebben gratis toegang. Inloop is vanaf 19.30 uur, de lezingen beginnen om 20.00 uur. Houd er rekening mee dat je bij binnenkomst een coronatoegangsbewijs en identificatie moet kunnen laten zien.

Het programma ziet er als volgt uit:

*20 okt 2021 Pim Beukenkamp: Vulkanisme in de Eifel
Tijdens de lezing zal Pim Beukenkamp vooral ingaan op de verschillende perioden van vulkanisme in de Eifel. Thema’s die aan de orde komen zijn vulkanisme en platentektoniek, vulkanen in Midden-Europa, Tertiaire en Kwartaire vulkanen van de Eifel, slakkenkegels, puimsteen-erupties en lavakoepels. Ook wordt de vraag beantwoord: zijn de vulkanen in de Eifel actief, slapend of uitgedoofd?

*17 november 2021 Clarinus Nauta over Ecuador en de Andes
Ecuador, gelegen in Zuid-Amerika is een land met vele gezichten. Het heeft vulkanen, gletsjers, aardbevingen, tropisch regenwoud en enorme bananenplantages. Maar ook diep gewortelde corruptie, een vriendelijke bevolking, een groeiend ecologisch bewustzijn en grootschalige ontbossing. Er is veel te zien en te beleven.

In zijn lezing laat Nauta beelden zien van het fysische en het sociale milieu van Ecuador. Een groot deel van de lezing gaat over het plaatselijk voorkomen van vulkanisme in Zuid-Amerika en de verklaring van de hoogte en breedte van de Andes.

*15 december Radioactieve mineralen door Hans van ’t Zelfde
Het verzamelen van radioactieve mineralen is niet geheel zonder risico. Hans van ‘t Zelfde neemt je mee in de wereld van de radioactieve mineralen. Aan de orde komen straling, risico’s en natuurlijk de fascinerende eigenschappen onder bijvoorbeeld UV-licht.

Voor vragen over de GEA-Kring Friesland kan contact worden opgenomen met Harm Wieringa voorzitter@geologiefriesland.nl of Anja Hofmeester secretaris@geologiefriesland.nl.

Menu