Bijna 30.000 bezoekers voor Natuurmuseum Fryslân in het tweede coronajaar

Het Natuurmuseum Fryslân is in 2021 door verschillende lockdowns slechts zes maanden open geweest, namelijk van 5 juni tot en met 18 december. In die tijd zijn er 28.642 bezoekers geteld.  

In de maand juni moesten de bezoekers er echt aan wennen dat ze weer uitstapjes konden maken en was het nog relatief rustig in het museum. Het Natuurmuseum is sinds de eerste lockdown helemaal coronaproof ingericht en een bezoek is veilig en verantwoord. In de zomer was het beeld compleet anders: in juli en augustus waren de tickets elke dag online uitverkocht en was er daarnaast veel aanloop van bezoekers. Omdat het museum een doorstroomlocatie is, konden we bezoekers toelaten mits het niet te druk was. Dit werd goed gemonitord. Bezoekers moesten soms even wachten, maar konden uiteindelijk altijd wel naar binnen.

Na de zomer werden er nieuwe maatregelen afgekondigd. Zo moesten bezoekers een QR-code laten zien bij binnenkomst. Dit heeft geen problemen gegeven: de meeste bezoekers hadden bij binnenkomst de telefoon al in de hand. Ook de herintroductie van de mondkapjes en de anderhalve meter afstand werd meteen weer nageleefd. Iedereen verheugde zich op een gezellig drukke kerstvakantie, maar helaas hebben we weer te maken met een lockdown. Vanaf 19 december is het museum daarom gesloten.

In 2021 was de expositie GIF, oog in oog met levende giftige dieren te zien. Deze is door alle corona maatregelen twee keer verlengd. Ten tijde van de sluiting in de eerste vijf maanden van het jaar, zijn er wel veel online bezoekers geweest: schoolgroepen die vanuit het eigen klaslokaal een kijkje kregen in de GIF expo. Daar werden ze rondgeleid door een educatie medewerker met camera zodat ze live konden zien wat de slangen, spinnen en kikkers op dat moment deden. Het was een groot succes en in de toekomst zullen we vaker online programma’s gaan ontwikkelen.

Zondag 9 januari 2022 zou de laatste dag van de GIF expo zijn. Daar is nu met de nieuwste lockdown verandering in gekomen. Zaterdag 18 december was de tentoonstelling voor het laatst te bezichtigen en dat zorgde voor een nogal abrupt einde. Begin januari gaan de dieren terug naar Grupo Atrox, het bedrijf in Spanje waar ze vandaan komen en vertrekt ook de dierenverzorger, die inmiddels twee jaar in  Leeuwarden heeft gewoond, uit Leeuwarden.

In het museum wordt tijdens de lockdown gewoon doorgewerkt. In januari volgt de opbouw van een nieuwe expositie over Doggerland, een verdwenen wereld in de Noordzee. Deze zal opengaan in de voorjaarsvakantie.

keyboard_arrow_up