Nieuws

Het Natuurmuseum is een club gestart!

‘Natuur om de hoek’ heet de club en het is voor kinderen uit groep 5 en 6 van de Kinderkoepel in de wijk Het Vliet in Leeuwarden. Het is een wekelijkse, naschoolse club voor kinderen die meer willen weten over natuur en wetenschap. Het doel van de club is om zoveel mogelijk naar buiten te gaan en te ontdekken wat er allemaal qua natuur om de hoek van school te vinden is. Ook is er ruimte om kennis te maken met onderzoek en wetenschap. Juist in deze versteende wijk is dat belangrijk, waar op het eerste gezicht niet veel natuur te vinden is en waar het voor de kinderen niet vanzelfsprekend is om met wetenschap in aanraking te komen.

Het gaat om een pilotproject voor een jaar, dat wordt gefinancierd door subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Uiteraard hopen we dat het project een groot succes wordt, waardoor we ook subsidie kunnen krijgen voor het voortzetten van de club na de pilot. De club wordt namelijk gratis aangeboden aan de leerlingen van deze school.

Dinsdag 14 september was de allereerste clubbijeenkomst. Er waren meer kinderen dan zich van te voren hadden aangemeld, een teken dat ze er erg veel zin in hadden. We zijn gestart met een kennismaking; wat is je naam en waarom zit je op de club? Het antwoord ‘ik houd van buitenspelen’ werd het meest genoemd. Ook konden de kinderen kiezen tussen een paar stellingen, bijvoorbeeld: zou je liever een vogel of een kat zijn? Daarna zijn we in de actie gegaan: we gingen in groepjes uiteen, op zoek naar verschillende bomen. Welke boom vind je mooi en waarom? Hoe zien de bladeren er precies uit? Weet je ook welke boom het is? De kinderen hebben goed gekeken, aan de bast gevoeld en kwamen tot de conclusie dat sommige bladeren wel héél groot zijn. Ter afsluiting hebben we met waskrijt afdrukken van de boombast en bladeren gemaakt.

Al het gemaakte materiaal en een aantal bladeren gingen in de eigen map, het logboek van de club. Dit logboek wordt iedere week aangevuld en zal leiden tot een mooi boekwerk met alle ervaringen van de kinderen. We kijken nu al uit naar de volgende clubbijeenkomst!

keyboard_arrow_up