Kerstvakantie: allerlaatste kans GIF expo – GEANNULEERD

Update 19 december: Helaas is het museum wegens de laatste lockdown gesloten in de kerstvakantie.

De tentoonstelling GIF, oog in oog met levende giftige dieren gaat de laatste weken in. De expositie is nog tot en met 9 januari 2022 te zien. Voor iedereen die nog niet geweest is of de dieren nog een keer wil zien: dit is de allerlaatste kans.

Bijna twee jaar konden we genieten van alle bijzondere dieren: de Kaapse cobra en de wipneusslang, de kleurige schilderskikkers en de schorpioen, de vuurbuikpadden en het gilamonster. De dieren in de GIF expo horen inmiddels helemaal bij het Natuurmuseum. En het gaat goed met ze. De koningscobra is een stuk groter geworden sinds zij in Leeuwarden is. Door een keer of zes te vervellen is zij nu vijftig centimeter langer geworden. De zwaardstaartsalamanders, die bij aankomst in het museum nog heel klein waren, zijn met een lengte van ruim tien centimeter inmiddels niet meer over het hoofd te zien.

Er zijn het afgelopen jaar ook veel nieuwe dieren bijgekomen. De zwartkopbosmeesters bijvoorbeeld, een zeer zeldzame addersoort. Deze slangen zijn zo zeldzaam omdat ze uitsluitend voorkomen in een heel klein gebied in Costa Rica, op de grens met Panama aan de kant van de Grote Oceaan. Er is weinig bekend over de populatie, omdat ze niet wijdverspreid zijn. Dat maakt ze meteen ook heel kwetsbaar. Mocht er bijvoorbeeld een bosbrand uitbreken, dan is de slang snel uitgestorven.


Foto: Jérôme Contignac

De expositie werd verder aangevuld met platneusslangen, mangrove-adders en een witlipbamboeadder. Er zijn ook nieuwe spinnen bijgekomen. Zo is er een oranje baviaanspin te zien die in Zuidoost-Afrika leeft. Deze spinnensoort is erg agressief en zal zonder waarschuwing bijten. De populatie spinnen is verder uitgebreid met jonge zwarte weduwen. Zo’n 150 babyspinnetjes zijn uit een grote cocon gekropen. Ze zijn inmiddels ook al verveld en groeien goed.

De expositie laat zien dat gif gevaarlijk en zelfs dodelijk kan zijn, maar in heel kleine hoeveelheden is het ook heel nuttig. Zo worden de giftige stoffen gebruikt in medicijnen tegen bijvoorbeeld kanker en diabetes. Kinderen kunnen spelenderwijs van alles ontdekken over gif: waar zitten de gifklieren bij de verschillende dieren, welke paddenstoelen zijn eetbaar en welke juist niet en hoe zit het eigenlijk met giftige dieren en planten in je eigen achtertuin?

Behalve de expositie GIF, oog in oog met levende giftige dieren is er nog veel meer te beleven deze kerstvakantie. De OnderWaterSafari, de educatieve attractie waarbij bezoekers een tocht maken door de onderwaterwereld van Nederland, draait op volle toeren. Daarnaast is er de vaste presentatie van het museum met onder andere: meekijken bij het werk van de preparateur, vliegen als een gans boven Fryslân, alles te weten komen over Drukken en Drollen en nog veel meer.

GIF, oog in oog met levende giftige dieren is nog te zien tot en met 9 januari 2022. Het museum is Eerste Kerstdag gesloten. Van Tweede Kerstdag tot en met 9 januari is het museum dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van Nieuwjaarsdag.

keyboard_arrow_up