Nieuws

Microscopie op zolder

april 2019

Sinds een aantal jaren maakt de afdeling Noord van het Nederlands Genootschap voor Microscopie (NGVM) voor haar bijeenkomsten gebruik van het leslokaal op de zolder van het Natuurmuseum. Het NGVM is een hobbygroep met leden die gegrepen zijn door de wonderen van de microwereld, een wereld die niet kan worden gezien zonder een loep of microscoop.

De veelzijdigheid doet niet onder voor de ‘normale’ wereld, en ook binnen deze microwereld zijn talloze specialismen gevormd. Van kristallografie tot metallurgie, van insecten tot algen, van schimmels tot planten enz. Om een beetje vat te krijgen op de microkosmos specialiseren de meeste leden zich na verloop van tijd in één of enkele onderwerpen. En laten we eerlijk zijn, biologie is daarbij het grootste aandachtsveld.

Aan botanisch en dierlijk materiaal wordt regelmatig aandacht besteed. Daarbij worden prachtige kleuringen toegepast op doorsneden, zodat de verschillende weefsels van elkaar kunnen worden onderscheiden. Maar met name het leven in een waterdruppel is een favoriet onderwerp. Je hebt niet veel meer nodig dan een microscoop en wat jampotjes om de meest bizarre beestjes en plantjes door je beeldveld te zien schieten en dat maakt het tot een favoriete bezigheid van vele microscopisten. Maar vergis je niet: het leven op microniveau is overal en ongelofelijk divers, waarbij zelfs specialisten soms tot wanhoop worden gedreven tijdens determinatie van micro-organismen.

De bijeenkomsten worden meestal georganiseerd door leden van het Genootschap en zijn vaak zeer toegankelijk, zodat ook beginners een goede inleiding krijgen in het onderwerp van de dag. Vaak ook vallen verdwaalde museumbezoekers even binnen om een blik door de microscoop te werpen, om daarna vol verbazing weer verder te lopen. Die verbazing maakt het leuk om andere mensen deelgenoot te maken van onze hobby.

De bijeenkomsten zijn open voor belangstellenden, dus kijk eens op de agenda van de website (www.ngvm.nl) om te zien of er een onderwerp op voorkomt dat je interesseert: je bent van harte welkom!

keyboard_arrow_up