Nationale Boomfeestdag: 500 bomen voor het Stienserbos!

Op woensdag 13 maart hebben de groep 8 leerlingen van basisschool de Jint en basisschool de Sparkel uit Stiens bomen geplant tijdens de Nationale Boomfeestdag. Het thema van deze boomfeestdag was: ‘Ieder kind een boom!’.

Natuurmuseum Fryslân heeft samen met het IVN, Staatsbosbeheer, Landschapsbeheer Friesland en de Gemeente Leeuwarden deze dag georganiseerd en begeleid. De dag begon met een feestelijke opening op basisschool de Jint, waar Raynaud Ritsma samen met de kinderen het boomfeestdaglied zong: ‘Het is tijd’. Bij deze opening waren onder andere Gedeputeerde Schrier, Jan Dijkstra voorzitter van de Boomfeestcommissie, sectormanager van Bouwen, Wonen en Milieu Betty Bannink en Jesler Kiestra provinciehoofd Staatsbosbeheer Fryslân aanwezig.

Na de opening zijn de kinderen naar het Stienserbos vertrokken waar symbolisch drie verschillende walnotenbomen zijn geplant. Het regen- en stormachtige weer hinderde de kinderen niet en er werd hard gewerkt – én gespeeld – in de modder.

De essen in het Stienserbos zijn flink getroffen door de Essentakziekte. Deze schimmel, die oorspronkelijk uit Polen komt, zorgt voor de dood van veel essen en komt op dit moment al in heel Noord-Nederland voor. Het is belangrijk dat er weer nieuwe bomen groeien met een hogere diversiteit dan er voorheen stond. Er zijn daarom op 13 maart veel verschillende boomsoorten geplant.

Het was een geslaagde dag: er zijn in totaal maar liefst 500 bomen geplant door de kinderen. Zo hebben we er samen voor gezorgd dat het Stienserbos weer een bos vol bomen wordt!