Natuurmuseum Fryslân 50e locatie Miniature People

Het project Miniature People van Michel Tilma is een groot succes. Steeds meer mensen zijn in de stad op zoek naar locaties waar de kunstenaar taferelen heeft gemaakt met miniatuur figuurtjes. Woensdag 21 april plaatste hij in het bijzijn van wethouder Bert Wassink het 50e groepje bij het Natuurmuseum Fryslân.

       

De miniatuur figuren spreken een brede doelgroep aan, maar vooral ook veel kinderen. Het Natuurmuseum, dat zich richt zich op kinderen in de basisschoolleeftijd, had daarom de wens om ook een groepje te huisvesten. Het museum ligt bovendien op de route en vormt een mooie verbinding tussen locaties in de Grote Kerkstraat en de Vijzelstraat.

Tilma was meteen enthousiast en heeft een tafereel gemaakt dat goed bij het museum past. Er is een groepje weeskinderen te zien met diaconessen die verwijzen naar de geschiedenis van het monumentale pand als Oude Stads Weeshuis aangevuld met een groepje dieren.

Tilma begon in 2019 met het plaatsen van de miniatuur mensen en gaf de locaties aan op zijn facebookpagina. Al snel werd het project opgepakt door de stadgidsen van A guide to Leeuwarden, die hun groepen niet alleen rondleiden langs de kunstwerken en streetart in de stad, maar ook langs de minibackpackers, de accordeonspeler en schaapsherder met zijn schapen. Inmiddels is er een plattegrond gemaakt met een wandeling langs de verschillende locaties, die te koop is op diverse plaatsen in de stad.

Het zijn tegenwoordig niet alleen mensen die in de stad wonen die op zoek gaan naar de Miniature People. Steeds vaker zijn er toeristen die specifiek naar Leeuwarden komen om de poppetjes te zoeken. Je vindt de minifiguurtjes in allerlei hoeken en gaten, in de drukke winkelstraat en in verborgen steegjes. Zo zijn er bergbeklimmers achter een regenpijp, mountainbikers op een richel en een groep bouwvakkers in een muur vol gaten.

Er waren tot nu toe 49 taferelen op 38 locaties. Sinds woensdag is daar dus het Natuurmuseum als 50e locatie bijgekomen. Meer informatie is te vinden op: www.miniaturepeopleleeuwarden.nl.

Voor de reportage van de Leeuwarder Courant klik hier.

keyboard_arrow_up