Natuurmuseum Fryslân trakteert tijdens 100-jarig jubileum op gratis donderdagen

2023 wordt voor het Natuurmuseum Fryslân een bijzonder jaar. Het museum werd namelijk in 1923 opgericht en viert volgend jaar het 100-jarig jubileum! Wie jarig is trakteert en daarom mag iedereen in het feestjaar op de donderdagen gratis naar binnen (schoolvakanties uitgezonderd).

Froukje Hernamdt, directeur van het Natuurmuseum, legt uit hoe ze op dit idee is gekomen. “Ik vind dat iedere inwoner van Fryslân – en daarbuiten- kennis moet kunnen maken met de natuur in Fryslân. Het Natuurmuseum draagt daaraan bij. Als mensen niet willen komen is dat prima, maar als mensen niet kúnnen komen is dat een ander verhaal. Financiën mogen niet een beperking zijn om niet een museum te bezoeken.”

De gratis donderdag heeft ook nog een ander doel. Hernamdt: “In het Natuurmuseum is veel te doen, bezoekers brengen soms uren door om alles te zien. Met de continue roosters op de scholen is er in de middag niet veel te tijd voor een uitgebreid museumbezoek. En als je een entreekaartje moet kopen, wil je ook alles zien. Het zou mooi zijn als bezoekers op de gratis dag gewoon even binnenlopen, na schooltijd, op weg naar de stad, om even een uurtje museum te doen. Je hoeft dan niet alle zalen door, maar bekijkt een stukje en de volgende keer doe je een ander deel. Het museum kan op deze manier meer onderdeel worden van het dagelijks leven.”

Ter voorbereiding op de gratis donderdag is er samenwerking gezocht met andere organisaties. “We willen de gratis donderdag goed bekendmaken bij iedereen. Daarom hebben we contact gezocht met onder andere de Voedselbank, Gemeente Leeuwarden en Buurvrouw & Buurvrouw om via deze organisaties hun achterban te informeren. Met Pier21 is er een samenwerking om de achterstandswijken in de stad te bereiken. De doelgroep is echter breder dan Leeuwarden en we gaan de komende tijd ook netwerken in de provincie opzoeken en uitbreiden.”

De gratis donderdag wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Het Nieuwe Stadsweeshuis, LOF, Old Burger Weeshuis en andere fondsen. “De gratis donderdag is een experiment, waarvan we hopen dat het slaagt. Het doel is om veel mensen te bereiken voor wie een museumbezoek anders buiten het bereik ligt. Mocht het een succes worden, dan willen we ook zeker verkennen of we de gratis dag voort kunnen zetten ná het jubileumjaar.”

Praktisch
De gratis donderdag geldt gedurende het hele jaar 2023, officiële landelijke schoolvakanties uitgezonderd. De actie is gericht op individuele bezoekers en specifieke groepen, maar geldt niet voor scholen (zij krijgen altijd al een gereduceerd tarief). Tijdens de gratis donderdag kunnen bezoekers voor € 1 een rit in de OnderWaterSafari maken. Er is een bepaald aantal plaatsen per dag beschikbaar en online reserveren wordt daarom sterk aanbevolen. Meer informatie is te vinden op www.natuurmuseumfryslan.nl.

keyboard_arrow_up