Natuurmuseum uitgeroepen tot Beste Kidsproof museum van Fryslân 2022

Het Natuurmuseum Fryslân mag zich het komend jaar, voor de negende keer op rij, het Beste Kidsproof museum van Fryslan noemen. Die titel verdient het museum op basis van grondig onderzoek door zogenaamde Museuminspecteurs (kinderen tot en met 12 jaar). Zij gaven het museum het rapportcijfer 8,76 en het Natuurmuseum is daardoor volgens de inspecteurs het meest kindvriendelijke museum van Fryslân.

Ieder jaar stimuleert de Museumvereniging kinderen om musea te bezoeken én deze te beoordelen. Kinderen mogen als echte Museuminspecteurs hun mening geven over tal van zaken zoals de kwaliteit van de tentoonstellingen, of ze nieuwe dingen hebben geleerd en wat ze zouden veranderen als ze zelf één dag museumdirecteur waren.


Ondanks de coronacrisis weten Nederlandse musea de jongste generatie goed te bereiken: in totaal werden 8.000 rapporten ingevuld door de jeugdige inspecteurs. Daardoor mogen in totaal 65 musea, verspreid over het hele land, een heel jaar lang het predikaat Kidsproof voeren. In Fryslân zijn dat het Natuurmuseum Fryslân en het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek. De landelijke winnaar is Discovery Museum in Kerkrade. Vanwege de coronamaatregelen werden de Museumkids Awards dit jaar online uitgereikt.

Over de Museumkids Award
Op museumkids.nl staan alle kidsproof musea op een rij. Kidsproof musea hebben van minstens 35 kinderen t/m 12 jaar het rapportcijfer 8 gekregen. Museumkids,  een initiatief van de Museumvereniging, brengt de jongste generatie, en daarmee ook hun (groot)ouders, in contact met museale collecties door het hele land. Met die collecties vertellen musea verhalen waardoor kinderen de wereld en hun eigen omgeving leren ontdekken.

keyboard_arrow_up