Regelmatig komen er nieuwe dieren in de expositie GIF, oog in oog met levende giftige dieren. Zo zijn er de laatste tijd twee nieuwe slangen bijgekomen, een mangrove-adder en een witlipbamboe-adder. Beide dieren hebben een mooie plaats gekregen in het GIF laboratorium van het museum waar ze voor de bezoekers goed zijn te zien.
Mangrove-adder
De Mangrove-adder (Trimeresurus purpureomaculatus) is een giftige addersoort die voorkomt in India, Bangladesh en Zuidoost-Azië. Deze soort behoort tot de Aziatische lanspuntslangen, waarvan de staart uitloopt in een puntige grijpstaart (de ‘lanspunt’). Zoals de naam al aangeeft leeft het dier in mangroven en kustbossen. De slang heeft de reputatie onvoorspelbaar te zijn en moet met de nodige voorzichtigheid worden benaderd. Het dier geeft geen waarschuwingssignalen en zal bij elke dreiging meteen bijten. Van het krachtige gif kan je ernstig ziek worden of zelfs dood gaan.
Foto: Jérôme Contignac
Witlipbamboe-adder
Ook de witlipbamboe-adder (Trimeresurus insularis) is nieuw in de tentoonstelling. Dit is een giftige addersoort die voorkomt in Indonesië, met name op Oost-Java en de Kleine Soenda-eilanden. Deze soort is een kleine tot middelgrote groefkopadder. Het dier komt tevoorschijn als het donker wordt en jaagt op kikkers, hagedissen, kleine vogels en zoogdieren. Het is bijzonder dat witlipbamboe-adders van eiland tot eiland sterk in kleur kunnen verschillen: binnen de Komodo-archipel zijn ze bijvoorbeeld op het ene eiland allemaal groen, terwijl op andere eilanden alleen maar gele of juist blauwe slangen leven. Dit noemen we polychromatisch.
Foto: Jérôme Contignac
Naast de mangrove-adder en de witlipbamboe-adder zijn er nog veel meer levende giftige dieren in de tentoonstelling te zien. Van slangen als de konings cobra en de Texaanse ratelslang tot en met spinnen, kikkers, salamanders, een gilamonster en een schorpioen.
GIF, oog in oog met levende giftige dieren is nog te zien tot en met 9 januari 2022.