In de herfstvakantie gaan we aan de slag met voedsel van de toekomst. Kinderen gaan verschillende opdrachten doen en leren ondertussen van alles over duurzaam eten.
Duurzaam eten is een feest
In de herfstvakantie gaan we aan de slag met duurzaam eten. Kinderen gaan verschillende opdrachten doen en moeten hierbij hun zintuigen gebruiken om bewuste keuzes te kunnen maken, keuzes die goed zijn voor mens, dier en planeet. Het hamburgerdoosje dat ze bij binnenkomst krijgen, wordt gaandeweg gevuld met allerlei ingrediënten die ze zelf kiezen en maken. Na afloop hebben ze als bewuste burger een bewuste burger samengesteld.
Het Natuurmuseum heeft hiervoor een duurzame Schijf van Vijf ontwikkeld voor een duurzaam eetpatroon. Bij elke schijf maken kinderen kennis met een andere mogelijkheid om bewust duurzaam te eten. Vlees vervangen door zeewier of insecten bijvoorbeeld, eten uit het seizoen, producten kiezen die van dichtbij komen en kliekjes gebruiken om iets anders van te maken. Ook is er aandacht voor spannende nieuwe ideeën zoals groenten kweken in een toren en eten maken met een 3D-printer. En natuurlijk is er iets te proeven – als je durft tenminste!
In de vakantieweek regio Noord zijn er ook diverse workshops, kijk op de website voor meer informatie, data en tijden.
De herfstvakantie duurt van 11 t/m 26 oktober. In de vakantieweek regio Noord (18 t/m 26 oktober) is het museum dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur, dus ook op de maandag.
20, 21 en 23 oktober: foodtruck Be Frank
Vanwege Hiep Hap Hoera! staat vandaag de foodtruck van Be Frank bij het museum. Deze organisatie ontwikkelt en produceert eten op basis van… insecten! Denk aan burgers en bitterballen. Hun motto is: “We’ve got the bugs, have you got the balls?” Uitproberen dus, die Pita pulled cricket en Mini bug burger!
De foodtruck staat er van 10.30 tot 15.30 uur.
22, 23 en 24 oktober: workshops
Op 22, 23 en 24 oktober zijn er workshops te doen tijdens Hiep Hap Hoera! Als je aan de slag wilt met echte ingrediënten is dit precies iets voor jou!
Hier leer je van Patrick Wilms of Atze-Jan van der Goot van Wageningen University & Research een plantaardige burger maken die bijna niet van een vleesburger te onderscheiden is. Daarna ga je zelf aan de slag om van kikkererwten, groenten en kruiden een smakelijke duurzame burger te maken. Lekker opeten mag!
Praktisch
De workshop vindt plaats om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur en duurt een half uur
Leeftijd: 7 t/m 12 jaar
Kosten: naast een entreekaartje zijn er geen extra kosten
Ruimte: leslokaal
Kaarten: verkrijgbaar op de dag zelf bij het Infopunt
Duurzaam eten saai? Echt niet!
Bij Rabobank vinden ze het belangrijk dat iedereen toegang heeft tot gezond en duurzaam eten. Hiep Hap Hoera is een educatief project dat kinderen op een leuke en creatieve manier laat ontdekken hoe je slimme keuzes maakt voor jezelf én de wereld om je heen. Denk aan lokaal eten, minder verspilling en nieuwe manieren van voedsel produceren. Dat past helemaal bij waar de Rabobank voor staat: samen werken aan een toekomstbestendige voedselketen. Daarom dragen ze graag bij aan dit initiatief.







