Nieuws

Schoolbezoek weer gestart

September 2020
Waar het normaal gesproken gonst van de kinderstemmen, was het dit voorjaar in het museum vooral heel erg stil. En ook in de maand juni, toen we weer voorzichtig open konden, bleven de schoolgroepen weg. Inmiddels zijn de maatregelen wat versoepeld en zijn er tal van aanpassingen gedaan. Met de ervaring die we inmiddels hebben opgedaan, kunnen we op een verantwoorde manier weer schoolgroepen ontvangen. En zo kwam het dat in september voor het eerst de zalen weer gevuld waren met enthousiaste leerlingen: een mooi moment!

Het bezoek van een klas is goed geregeld. Leerlingen hoeven onderling geen afstand te houden en kunnen zelf of in groepjes met de opdrachten aan de slag. Zij hoeven zich ook niet aan de eenrichting te houden en mogen in een zaal teruglopen om iets nog beter te bekijken of op te zoeken. Een schoolgroep is op bezoek van 9.00 tot 10.30 uur, vóór de gewone bezoekers de GIF expo in gaan, dus er zijn geen contact momenten tussen leerlingen en andere mensen.

Op dit moment staan er al veel groepen ingepland voor de maanden oktober, november en december. Deze doen allen mee aan Groen Doen van NME Zuidwest Fryslân. Dit betekent dat er scholen uit heel Fryslân komen.

Educatieve GIF programma’s
Mocht u op een school werkzaam zijn en ook het museum willen bezoeken, dan kan dat. Er worden op dit moment drie programma’s aangeboden rond de GIF expo:

Giftige dierendobbel (groep 1 t/m 4)
Dobbel en zoek een super bijzonder dier. Stippen, strepen of ruitjes? Geen poten of juist heel veel? Met haren, schubben of bijna kaal? Geel, groen, rood of blauw? Giftig, of liever niet? Het kan eigenlijk allemaal! Ontdek dat dieren allemaal anders zijn, maar ook veel gemeen hebben.

Kijk en ontdek in de wereld van GIF (groep 5 en 6)
Ga op zoek naar giftige dieren en planten op allerlei plekken op aarde. Welk dier overleeft in het regenwoud en welk dier in de woestijn? Wat is het voordeel van kleur voor een kikker, slang of spin? Help de onderzoeker bij het beantwoorden van onderzoeksvragen en leer over het aanpassingsvermogen van dieren en planten aan hun omgeving.

GIFmysteries (groep 7 en 8)
Om het effect van giftige dieren op hun omgeving te onderzoeken, los je een aantal raadsels van de giftige wereld op. Welke slang, kikker of hagedis heeft de prooi gedood? Waar leven giftige dieren? Hoe injecteren ze hun gif? En tenslotte: wat zou er allemaal gebeuren als dit giftige dier plotseling volop in jouw woonplaats zou voorkomen?

Praktisch
Voor alle programma’s geldt: de duur is 1,5 uur, maximaal 35 leerlingen en kosten € 3,00 per leerling incl. begeleidend materiaal. Van dinsdag tot en met vrijdag kan er één schoolgroep per dag ontvangen worden tussen 9.00 en 10.30 uur. Op de maandag (een sluitingsdag voor gewoon bezoek) zijn scholen ook welkom: er zijn dan meer groepen op één dag mogelijk en ook op andere tijden.
Ook het voortgezet onderwijs is van harte welkom in het Natuurmuseum. Vraag gerust naar de mogelijkheden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Educatie via telefoonnummer 058 2332244.

keyboard_arrow_up