Samenwerking tussen Explore the North en Oerol in Natuurmuseum Fryslân

november 2019

Voor het eerst kunnen festivalbezoekers van Explore the North ook in het Natuurmuseum Fryslân terecht. Daar is de audio-installatie Stemmen uit de Nacht te zien van podcastmaker Babette Rijkhoff en scenograaf Eva Koopmans. De installatie is ontstaan uit een samenwerking tussen Oerol en Natuurmuseum Fryslân en was deze zomer op Terschelling te zien. Onder de noemer ‘Oerol spoelt aan’ kunnen festival bezoekers nu ook in de stad genieten van werken en onderdelen van Oerol 2019.

Stemmen uit de Nacht is een audio-installatie die je meeneemt naar de nachtelijke droomwereld van de eilandbewoners. Naar dromen die de toekomst voorspellen. Dromen waarin je kunt praten met degenen die er niet meer zijn. Dromen die verwarring zaaien… boos, verdrietig of juist vrolijk stemmen. Baan je een weg door het landschap van de slaap.

Journalist en radiodocumentairemaker Babette Rijkhoff, die zelf op Terschelling opgroeide, heeft een fascinatie voor dat wat voor de hand ligt maar zich nét buiten ons zicht bevindt. Voor gekte en gewoonte, voor het ogenschijnlijk onbegrijpelijke. Op het raakvlak van het wonderlijke en het alledaagse werkt ze samen met scenograaf Eva Koopmans, die in haar ontwerpen de grenzen tussen autonome beeldende kunst en theater opzoekt.

De installatie is op 22, 23 en 24 november gratis toegankelijk voor mensen met een Explore the North-bandje (de rest van het museum is alleen tegen aanschaf van een entreekaartje te bezichtigen). De installatie blijft na Explore the North staan en zal nog tot en met de kerst te zien zijn.

Een speciaal onderdeel is het Oerol College op vrijdagavond 22 november. Hier gaan wetenschappers, geselecteerd door de Waddenacademie, en kunstenaars met elkaar in gesprek over grensoverschrijdende thema’s zoals natuur, klimaatverandering en constructief activisme. Chronobioloog Marijke Gordijn (RUG), Babette Rijkhoff en Eva Koopmans wisselen van gedachten over slaap, de nacht en hoe ons brein en bioritme functioneren. Gespreksleider is Jelte Posthumus.

Het college start om 19.30 uur, duurt een uur en is toegankelijk voor bezoekers met een Explore the North-bandje. De installatie kan voor aanvang van de lezing bekeken worden of na afloop: het museum is extra geopend tussen 17.00 en 21.00 uur, dat wil zeggen: het Rabobank Atrium met de installatie, de horeca en de winkel zijn toegankelijk.

Voor meer informatie: www.explore-the-north.nl

keyboard_arrow_up