Nieuws

Natuurmuseum tijdens de corona crisis

maart 2020

De Leeuwarder Courant nam een kijkje in het gesloten Natuurmuseum. Bekijk hier het filmpje.

Het Natuurmuseum Fryslan is sinds 13 maart gesloten vanwege de corona maatregelen. Voor de museummedewerkers een hele klap: een museum zonder bezoekers is maar een akelig iets. En het is helemaal naar nu we net een spectaculaire tentoonstelling hebben met heel veel levende giftige dieren. Maar het moet, het kan niet anders.

De eerste week is door de directie opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken, waar goed gehoor aan is gegeven. Een paar medewerkers waren nog aanwezig: om de email en de telefoon te beantwoorden, social media berichten te schrijven en om eens grondig schoon te maken, En grondig was het zeker: zo werden de toiletten gereinigd waarbij zelfs de potten verwijderd werden.

Nu de maatregelen nog verder zijn aangescherpt, werken alle medewerkers thuis. Voor een aantal is dat prima te doen: een lesprogramma aanpassen, de jaarrekening en begroting opstellen, het beleidsplan vormgeven, werken aan de collectie registratie of het jaarverslag schrijven zijn prima klussen die je thuis kunt doen. Ook onze stagiaires kunnen thuis verder werken aan hun opdrachten. Voor een aantal medewerkers ligt dat anders. Je kunt vanuit huis nu eenmaal geen onderhoud verrichten, reparaties doen, dieren prepareren of de OnderWaterSafari bedienen.

Vanaf 13 maart zijn al onze vrijwilligers thuis. We hebben een grote groep betrokken mensen die altijd voor ons klaar staan. Nu mogen ze niet meer komen en het eind van deze periode is nog lang niet in zicht. We missen ze!

Je vraagt je vast af hoe het nu met de giftige dieren moet? Die worden goed verzorgd. Onze dierenverzorger Jerome komt elke dag langs om te kijken hoe het met ze gaat en om ze te verzorgen: waterbakken verschonen, water sproeien en eten geven. Jerome weet precies wat hij doet, maar het werken met deze dieren is niet zonder risico. Daarom moet er voor zijn veiligheid altijd een medewerker van het museum bij zijn. Die heeft slangenwacht: op een veilige afstand toekijken hoe Jerome de slangen verzorgt.

Met levende dieren in huis gebeurt er veel. De Texaanse ratelslang is verveld en liet een prachtig kunstwerk voor ons achter. Ook de Mexicaanse roodknievogelspin heeft een jasje uitgedaan: de vervelling is een exacte kopie van de echte spin. En we hebben een love-koppel: twee slangen zijn op First date. Wie weet is er over een maand of zes gezinsuitbreiding!

We houden iedereen op de hoogte via onze website en social media kanalen (Facebook, Twitter en Instagram). Daar kun je zien hoe het met de giftige dieren gaat en hoe het voor de medewerkers is om thuis te werken. We brengen daarnaast elke week een bijzonder object uit onze collectie bij je thuis. Kinderen kunnen hun eigen GIF expo gaan knutselen met leuke ideeën voor papieren slangen, spinnen en kikkers. Op deze manier houden we contact en hopen deze periode met zijn allen goed en gezond door te komen.

Veel sterkte in deze moeilijke periode, stay safe en we hopen iedereen na de crisis weer snel te kunnen ontvangen.

Voor veelgestelde vragen over de corona sluiting, klik hier.

Foto: vervelling van de Texaanse ratelslang / vervelling van de Mexicaanse roodknievogelspin / romantisch rendez-vous tussen twee slangen.

   

keyboard_arrow_up