Nieuws

Nieuwe slangen in GIF expo

Sinds kort zijn er nieuwe slangen te zien in de GIF expo. Naast onder andere de koningscobra, de Texaanse ratelslang en de Gabon pofadders, zijn er nu ook zwartkopbosmeesters te zien, een zeer zeldzame addersoort uit Costa Rica.

Zwartkopbosmeesters zijn zo zeldzaam omdat ze uitsluitend voorkomen in een heel klein gebied in Costa Rica, op de grens met Panama aan de kant van de Grote Oceaan. Er is weinig bekend over de populatie, omdat ze niet wijdverspreid zijn. Dat maakt ze meteen ook heel kwetsbaar. Mocht er bijvoorbeeld een bosbrand uitbreken, dan is de slang snel uitgestorven.

SONY DSC

Grupo Atrox, het bedrijf achter de giftige dieren van de GIF expo, heeft vier zwartkopbosmeesters kunnen aanschaffen, drie vrouwtjes en een mannetje. Thuis in Spanje hebben ze al twee mannetjes, waardoor er nu drie setjes gevormd kunnen worden. Het is de bedoeling om een fokprogramma te starten, zodat de populatie uitgebreid kan worden. Twee slangen zijn inmiddels in Spanje, de andere twee blijven gedurende GIF in Leeuwarden Daar zijn ze in het lab van het Natuurmuseum te zien. Het gaat om twee vrouwtjes van 11 maanden, respectievelijk één jaar oud. Voorlopig moeten ze eerst groeien en groter worden. Pas met een leeftijd van twee tot drie jaar kan het fokprogramma beginnen. Het is de bedoeling om de jongen van deze slangen weer uit te zetten in Costa Rica.

Bij jonge slangen is het belangrijk dat ze goed eten en drinken. Wat dat betreft hebben ze een goede start gemaakt: ze eten prima. De nieuwe slangen zijn tot nu toe heel kalm en zullen niet snel aanvallen.

Bosmeesters worden in het buitenland vaak ‘Mute Rattlesnakes’ genoemd. Nu kent iedereen tegenwoordig het woord mute door al die Zoom- en Teamssessies, en het betekent: dempen. Als deze slang waarschuwt, schudt hij zijn staart als een ratelslang, het maakt alleen nauwelijks geluid (in tegenstelling tot een echte ratelslang die heel wat lawaai kan maken). De slang zit meestal in de struiken en het enige wat je van het geratel hoort zijn de blaadjes die meebewegen.

De expo GIF, oog in oog met levende giftige dieren is nog te zien tot en met 9 januari 2022.

keyboard_arrow_up