Belangrijk nieuws over de OnderWaterSafari

december 2018

In september 2018 is onder grote belangstelling de OnderWaterSafari feestelijk geopend door drs. Arno Brok – Commissaris van de Koning in Fryslân, Paul van Erkelens – dijkgraaf Wetterskip Fryslân en Nynke de Jong – journaliste, schrijfster, columniste en presentatrice. Veel bezoekers hadden lang naar dit moment uitgekeken en de belangstelling voor de nieuwe versie van Friesland onder Water was groot. Ruim drie weken hebben bezoekers kunnen genieten van de spelende otters, de beverburcht en het prachtige kwallendiorama.

Helaas werden we daarna geconfronteerd met terugkerende problemen met de lift. Deze brengt bezoekers van en naar de OnderWaterSafari. De lift bewoog schokkerig, wat zeer onplezierig was. Omdat de veiligheid altijd voorop staat, is besloten de attractie tijdelijk te sluiten. Dit gaf ons de gelegenheid om te onderzoeken wat de problemen met de lift precies zijn en hoe we deze structureel kunnen oplossen.

Na uitgebreid onderzoek is achterhaald wat de reden was: iedereen die in de OnderWaterSafari gaat, moet de lift nemen. Daardoor werd deze veel te intensief gebruikt. Er is nu een zwaardere motor geplaatst en de lift werkt weer naar behoren. Om echter eventuele problemen in de toekomst voor te zijn, is besloten een bouwkundige ingreep toe te passen.

Nu is het zo dat het bovendeel van de OnderWaterSafari (de vissershut en de vogelkijkhut) en het benedendeel (de attractie) alleen met elkaar zijn verbonden via een lift. Dit maakt de attractie kwetsbaar, want zodra de lift problemen geeft moet de OnderWaterSafari gestopt worden. Er is daarom besloten om een trap te plaatsen. Hier moet echter eerst ruimte voor gecreëerd worden en dit is een grote ingreep, want daarvoor moet de lift verplaatst worden. Dit betekent ook dat een deel van het landschap afgebroken moet worden en later weer opgebouwd. De onderwaterwereld zal dan ook de komende maanden nog gesloten blijven.

Tegelijk met de opening van de OnderWaterSafari ging ons online ticketingsysteem in de lucht. De OnderWaterSafari is namelijk een attractie met een bepaalde capaciteit per dag. Om dat in goede banen te leiden, kopen bezoekers via de website een ticket met tijdslot. Op deze manier zijn ze verzekerd van een plaats in de OnderWaterSafari. In de praktijk liepen we echter tegen verschillende verbeterpunten aan met betrekking tot het ticketinsysteem. Ook daar wordt nu hard aan gewerkt met als doel een gebruiksvriendelijker systeem waar bezoekers op een eenvoudige manier tickets kunnen aanschaffen.

De verwachting is dat de OnderWaterSafari eind februari weer open gaat. Bezoekers kunnen dan comfortabel met de trap naar beneden en naar boven. De lift blijft uiteraard beschikbaar voor mensen die minder goed ter been zijn. Ook is dan de vernieuwde versie van het ticketingsysteem beschikbaar. De exacte datum van de re-opening zal via de website bekend worden gemaakt.

Beluister hier het radiofragment van Omrop Fryslân waarin directeur Tom van Slooten in november geïnterviewd wordt over de ontwikkelingen rond de OnderWaterSafari.

Oktober 2018

Wegens technische problemen is de OnderWaterSafari voor onbepaalde tijd gesloten. We zijn aan het onderzoeken hoe we deze problemen op een structurele manier kunnen oplossen. De verwachting is dat dit een paar maanden in beslag zal nemen.

Heeft u al een ticket geboekt voor de OnderWaterSafari, dan ontvangt u een email van de ticketingorganisatie over restitutie van uw geld.

keyboard_arrow_up