Schoolgroepen online op bezoek bij GIF expo

Het zou in het Natuurmuseum Fryslân normaal gesproken een drukte van belang zijn geweest: dagelijks stonden drie tot vier schoolgroepen op de planning om de GIF expo te bezoeken. Nu het museum vanwege de lockdown al zo lang is gesloten, is er een alternatief ontwikkeld: dagelijks worden de leerlingen online rondgeleid langs de giftige slangen, spinnen en kikkers.

Voor het nieuwe GIF programma is er een online videoverbinding met de klas. De educatiemedewerker loopt rond met een mobiele telefoon en de kinderen kijken via het digibord live mee wat er op dat moment in het museum gebeurt met de levende giftige dieren. En dat is elke keer weer een verrassing. De ene dag houdt een slang zich schuil in zijn grot, de volgende dag is hij heel actief. Een spin die een web aan het maken is, kan op een ander moment aan het vervellen zijn. En de blauwe gifkikkers zitten soms in hun kokosnoothuisje, maar een uur later kun je ze in de waterbak aantreffen.

Tijdens het online programma zien kinderen verschillende dieren zoals de Texaanse ratelslang, Chinese vuurbuikpad en het gilamonster. Er wordt ook stil gestaan bij het lab, waar de dierenverzorger vaak aan het werk is. Tenslotte wordt een bezoek gebracht aan het GIFpunt waar kinderen meer ontdekken over gif in Nederland, want ook in je eigen achtertuin kun je giftige planten en dieren tegenkomen.

De kinderen die deelnemen aan het programma zijn erg enthousiast. Het is bijna net zo leuk als zelf door de expositie rondlopen. Er is veel interactie: kinderen kunnen vragen stellen waar direct op ingegaan kan worden. Ze ontmoeten verschillende giftige dieren, leren hoe je deze op een veilige manier kunt verzorgen en wat ze te eten krijgen.

Het online programma biedt nieuwe kansen. Zo kunnen er meer scholen per dag rondgeleid worden dan anders het geval zou zijn geweest. Scholen van buiten Leeuwarden krijgen nu ook de gelegenheid om de expositie te zien; er zijn immers geen belemmmeringen qua afstand en vervoer. Leerkrachten die geïnteresseerd zijn kunnen hier meer informatie vinden.

De expo GIF is nog te zien tot en met 30 juni 2021. Mocht het museum weer open kunnen gaan, dan kunnen bezoekers tickets met tijdslot kopen via de website. Het museum is coronaproof ingericht waardoor een bezoek veilig en verantwoord is.